Míg a hagyományos módszerekkel csak a teljes fehérjék (pl.: tej, tojás, mogyoró, nyírfa) és azok szenzibilizáló hatása vizsgálható, addig a komponens alapú, molekuláris allergén specifikus IgE teszt segítségével már az is pontosan kimutatható, hogy az allergén melyik összetevője áll a szenzibilizáció hátterében.

A nemzetközileg elismert módszer előnye, hogy elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia, valamint differenciálhatók a keresztallergiák is. Míg az igazoltan high risk típusoknál az allergén teljes kerülése javasolt, addig a low risk csoportba sorolt allergének esetén a tiltás már nem ennyire szigorú, ez pedig lényeges könnyebbséget jelenthet az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából.


Néhány gyakorlati példa, mely az új módszer klinikai jelentőségét mutatja be:

  1. A vizsgálat segíti a kezelőorvost abban, hogy a betegség súlyosságáról, prognózisáról részletes tájékoztatást adjon betegének. Így például ételallergia esetén:
    • Eldönthetővé válik, hogy mennyire szigorú diétát kell a páciensnek betartania.
    • Míg a high risk kategória esetén az allergén teljes eliminálása indokolt az étrendből, addig a low risk csoportnál ez nem feltétlenül szükséges. Meghatározott esetekben ugyanis engedélyezett lehet az allergén sütött, vagy főzött formában történő fogyasztása.
  2. Az allergiás panaszokkal küzdő páciens számára alapvetően fontos, hogy tisztában legyen azzal, mely allergénekkel történő találkozás okozhat életveszélyes reakciót szervezete számára. Így amennyiben high risk csoportba sorolt összetevő kerül kimutatásra, a páciens szakszerű felkészítést kaphat arra vonatkozóan, hogy mi a teendő anafilaxiás reakció kialakulásakor.
  3. A keresztreakciók miatti pozitivitás feltárásával a fölösleges kezelések, diéták elhagyhatóvá válnak, vagy épp ellenkezőleg, diétás megszorítás bevezetésére lehet szükség. Így például bizonyos pollenek, gyümölcsök halmozott pozitivitása esetén kiválasztható a valóban tünetet okozó komponens, vagy a házipor egyes összetevőire érzékeny beteg számára kerülendővé válhat a rákfogyasztás.
  4. A pontosabb, célzott allergén meghatározás nagy segítséget nyújt az allergén specifikus immunterápia indikációjának megállapításában, illetve annak megtervezésében is.

Összefoglalva a molekuláris allergia:

  • egyedi komponenseket vizsgál
  • alkalmas az eredeti és keresztreagáló antitestek megkülönböztetésére
  • kockázatbecslés: allergén okozta súlyos, szisztémás vagy enyhe reakciók valószínűségének meghatározása
  • a terápiás, diétás tanácsadást segíti • támogatja az immunterápia javallatának felállítását
  • nem elsőként választandó vizsgálat, pozitív Prick-lelet vagy pozitív allergénspecifikus IgE (kivonat) lelet birtokában választandó (ritka kivételek vannak pl. omega-5-gliadin, szója Gly m4)