A tej és tejtermékek fogyasztása – a tejben található sokféle összetevőnek és a szervezet eltérő válaszreakcióinak köszönhetően – számos panasz és tünet megjelenéséhez vezethet, melyek kivizsgálása nem azonos módon és nemcsak rutin laboratóriumi módszerekkel történhet. Tájékoztatónk segít eligazodni a SYNLAB által kínált, a tej és tejtermék okozta panaszok kivizsgálására használható laboratóriumi vizsgálatok között, azonban nem helyettesíti a szakorvosi konzultációt, melynek részét képezi a részletes kórelőzmény felvétel és a fizikális vizsgálat is.Fontos, hogy a szükséges diagnosztikai módszerek kijelölése, a laboratóriumi leletek értelmezése, a diéta és terápia kiválasztása mindig az adott területen jártas egészségügyi szakember (orvos, szakorvos, dietetikus) segítségével történjen meg – a diagnosztikus és terápiás erőfeszítések így lehetnek eredményesebbek!

Az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, a tejfehérje allergiát nem szabad összekeverni sem a tejcukorérzékenységgel (laktózintoleranciával), sem a tejfehérje-intoleranciával!

Tejallergia

Tejallergia gyanúja esetén közvetlenül tej fogyasztását követően változatos tünetek jelenhetnek meg: bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és légúti panaszok (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben akár anafilaxiás roham is kialakulhat, amit a tejfogyasztást követően, rövid időn belül megjelenő hasi fájdalom, ajak, gége és nyelvdagadás jelez, sőt a súlyos allergiás reakció akár életveszélyes keringés összeomlást is okozhat.

Tejallergia vizsgálatára a következő allergiapaneleink alkalmasak

 • Nutritív 20-as, Nutritív 40-es, vagy a Vegyes Inhalatív+Nutritív panel:
  Paneleink összetétele ugyan eltérő, de valamennyi nutritív panelünk tartalmazza a tehéntej, alfalaktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein elleni allergén specifikus IgE szint vizsgálatát. A táplálékspecifikus IgE koncentráció eredményét negatívnak adjuk ki, ha az érték 0.35 kU/L alatti, míg 0.35 kU/L felett a leleten feltüntetjük a mért koncentrációt is. A pozitivitás értékelése függ a klinikai tünetektől is. Diéta hatására ezek az ellenanyagok eltűnhetnek a vérből, ezért a diéta mellett végzett vizsgálatok eredménye bizonytalan.

 • Molekuláris (komponens alapú) allergiavizsgálat:
  Az alábbi tej összetevők elleni allergiát vizsgáljuk molekuláris allergén specifikus IgE (ImmunoCAP) teszt segítségével: tej, nBos d8 Kazein, nBos d4 alfa-laktalbumin, nBos d5 beta-laktoglobulin. A nemzetközileg elismert módszer előnye, hogy elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia. Míg az igazoltan high risk típusoknál az allergén teljes kerülése javasolt, addig a low risk csoportba sorolt allergének esetén a tiltás már nem ennyire szigorú, ez pedig lényeges könnyebbséget jelenthet az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. Fontos, hogy a szükséges diagnosztikai módszerek kijelölése, a laboratóriumi leletek értelmezése, a diéta és terápia kiválasztása mindig az adott területen jártas egészségügyi szakember (orvos, szakorvos, dietetikus) segítségével történjen meg – a diagnosztikus és terápiás erőfeszítések így lehetnek eredményesebbek!
  Az ALEX multiplex allergiateszt különböző tejtípusokat és azok számos komponensét is vizsgálja. 

  Multiplex allergiatesztek allergénlista
  Tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet!
Tejfehérje okozta intolerancia

Táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek. Ezek hátterében bélműködési problémák állhatnak, melyeket a nem megfelelő emésztés, a bél megváltozott perisztaltikája, valamint a bélfal áteresztőképességének fokozódása okoz. A panaszok sokfélék lehetnek: bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió.

Tejfehérje okozta, nem allergiás eredetű tej intolerancia vizsgálatára a 46-os, 108-as vagy a 220+ panel használható. A 46-os panel szemikvantitatív eredményt ad: negatív, gyengén pozitív, pozitív, erősen pozitív. A 108 as és a 220+ panelben táplálékspecifikus IgG-koncentrációkat mérünk, az eredményt számértékben adjuk ki. Diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet! A 108-as panel esetében a vizsgálat eredményét a diéta, szteroid- és immunszupresszív gyógyszerek szedése befolyásolja.

A 46-os, 108-as és a 220+ panelünk eltérő tejfehérje-típusok vizsgálatára alkalmas, ezért kérjük, ellenőrizze a panel kiválasztása előtt, hogy milyen csoportba tartozó tejfehérje vizsgálatát szeretné igényelni! (Tehéntej, kecsketej, bivalytej stb.)

Az intolerancia vizsgálat során a vér specifikus IgG-szintjét vizsgáljuk. Tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet!
A tej és tejtermék okozta intolerancia összefügghet a lisztérzékenységgel is – ezt az eredmények értékelésénél figyelembe kell venni!

Tejcukorérzékenység (Laktózintolerancia)

A laktózintolerancia leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger. A laktózintolerancia lehet elsődleges, melynek hátterében a bélhám laktázaktivitás genetikai okokra visszavezethető gátlása áll, illetve lehet másodlagos (szerzett), amikor valamilyen alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikumszedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelenik meg és gyakran csak átmeneti.

Az elsődleges tejcukorérzékenység kivizsgálására a genetikai laktózintolerancia tesztet javasoljuk, melyet a diéta nem befolyásol, bármikor elvégezhető. A vizsgálat történhet vérből vagy szájnyálkahártya-törletből is. A genetikai teszt nem alkalmas a másodlagos (szerzett) laktózintolerancia kimutatására!

Kiknek érdemes megcsináltatniuk a genetikai vizsgálatot?

 • 5 éves kor felett mindenkinek, akinél gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek tejtermékek fogyasztásakor;
 • 5 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek (görcsök, hasmenés) esetén a tejcukorérzékenység kizárására érdemes elvégezni a tesztet.
 • Betegek első fokú rokonainál különösen fontos elvégezni a genetikai vizsgálatot, mivel nagyobb eséllyel léphet fel náluk ez a fajta felszívódási zavar.

A laktázgén vizsgálata alapján, ha nincs jelen az a DNS-változat (allél), amelyik a tejcukrot bontó enzim (laktáz) termelését leállítja, a tejcukor érzékenység 98%-os valószínűséggel kizárható. Ha ez az allél jelen van ugyan, de heterozigóta formában, akkor valószínűsíthető, hogy tejcukor érzékenység nem áll fenn. Idős korban azonban a laktóztolerancia romolhat, mely enyhe tüneteket okozhat. Ha az a DNS-változat, mely a laktáz termelést leállítja, homozigóta formában van jelen, akkor laktózintoleráns állapot alakul ki, az ilyen egyének a laktózt 5 éves kor felett egyre csökkenő mértékben képesek emészteni, így ajánlatos a tejcukrot tartalmazó termékek kerülése.